Estonija ima najnižu nezaposlenost i najviši standard u EU: Evo kako se tamo živi

Svetski ekonomski forum je Estoniju počastio u 27. godini njene nezavisnosti komplimentom da je reč o vodećoj zemlji na svetu prema potpuno digitalnom društvu.

Razloga za to je mnoštvo. Tehnološke kompanije ovu zemlju naprosto obožavaju kao mesto u kojem će započeti svoj razvoj od osnivanja nadalje. Jedan od takvih je Skype Technologies, a Talin je danas adresa i mnogih drugih srodnih kompanija.

Estonski koin
U moru kriptovaluta koje se pojavljuju s većim ili manjim opravdanjem, jedna od onih koje imaju ponajviše smisla jeste vlastita estonska kriptovaluta – estkoin.

Estonsko elektronsko državljanstvo / boravak
Što se tiče državljanstva, da biste postali Estonac ili Estonka, ne zavisi od vašeg porekla, niti mesta stanovanja.

Estonija_posao

Estonsko e-državljanstvo dostupno je kao digitalno državljanstvo svim ljudima širom sveta. Koji zadovoljavaju određene kriterijume, svakako. Naravno da su i izbori u takvoj zemlji digitalni, da birači mogu glasati naprosto preko interneta. Ako Vas interesuje državljanstvo, aplicirajte na sledećem linku.

Online medicinski kartoni

Zanimljivo je da je uprkos tome na ovogodišnjim izborima odaziv birača bio nešto manji od 60 posto. Sasvim je razumljivo da je u toj zemlji visokodigitalizovan i zdravstveni sistem, da su online dostupni i recepti i medicinski „kartoni“.

Estonija je danas i jedna od evropskih najbrže rastućih ekonomija. 2009. je, doduše, gadno stradala padom BDP-a od čak 14 posto usled globalne finansijske krize, ali se i oporavila u rekordnom roku. Porasla je za više od tri posto već sledeće godine. Danas ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u EU od 6,1 odsto, nastavlja da nosi naslov „baltičkog tigra“ i ove godine proglašena je za najpovoljniju zemlju u EU za biznis. Tokom poslednjih 10 godina od svih zemalja članica OECD-a, u Estoniji je zabeležen najbrži rast kvaliteta života.

Postavi komentar

Prijavite se na NEWSLETTER

Unesite Vašu email adresui

Omogućio FeedBurner

REKLAMA

Poslovi po lokaciji!

REKLAMA