Kako se piše molba za posao?

Uz radnu biografiju uvek treba da se priloži i molba za posao u kojoj se direktno obraćate poslodavcu, dajući neke kratke informacije o sebi i razloge prijave za taj posao. Molba za posao se  šalje zajedno sa CV-jem na svaki pojedinačni oglas za posao. Molba sadrži informacije za koje radno mesto se javljate, vaše ime i prezime, zatim koje znanje i veštine posedujete, a važni su baš za to radno mesto. Tako će vas poslodavci lakše uočiti i pozvati za intervju.

Iako se često ista biografija može poslati na nekoliko oglasa za posao, ako se javljate na isto ili slično radno mesto, molba za posao mora biti drugačija za svakog poslodavca. Pored toga, sadržaj molbe zavisi i od radnog mesta za koje se prijavljujete.

 

Koliko treba da bude dugačka molba za posao?

Nije potrebno pisati naširoko. Dovoljno je dati ključne informacije kroz nekoliko rečenica, i u tri poglavlja. Ako s ovom vrstom stava krenete u pisanje molbe, lakše ćete izbjeći ono što je u praksi tako često – navođenje nevažnih, i za čitaoca zamarajućih, odnosno odbijajućih podataka.

Svakako napišite radno iskustvo. Npr., ukoliko se javljate na oglas u informatičkoj firmi, a prije toga ste radili za sličnu firmu, navedite u molbi koliko imate radnog iskustva i na kojoj ste poziciji radili.

 

Kakav je format molbe za posao?

Molba za posao ima klasičan format poslovnog pisma: vaša adresa i kontakt informacije dolaze ispod vašeg imena, u desnom gornjem uglu strane. Ispod toga, sa leve strane pisma, piše se ime osobe kojoj se obraćate, kao i njena funkciju i preduzeće u kome radi. Ukoliko nemate ime kontakt osobe, pismo adresirajte samo na firmu.

Ako znate ime osobe kojoj pišete, počnite sa Poštovani gospodine ili gospođo/gospođice. U ovom slučaju treba završiti pismo pozdravom „S poštovanjem„. Ukoliko Vam nije poznato ime kontakt osobe počnite s Poštovani/Poštovana. Na kraju molbe navedite mesto i datum pisanja. Ispod toga taksativno navedite koje dokumente prilažete uz prijavu. Ukoliko šaljete samo CV, dovoljno je da to spomenete u samom tekstu molbe, tako da ne morate posebno navoditi na dnu pisma.

Ukoliko prijavu šaljete poštom, odštampajte ju na beloj hartiji A4 formata  – isto kao i Vaš CV.

 

Sadržaj molbe za posao

Idealna molba za posao ne treba imati više od četiri pasusa. Prvi služi da se kaže za koje radno mesto se prijavljujete i gde ste dobili informacije o otvorenom konkursu. U drugom pasusu treba navesti kvalifikacije i veštine koje posedujete (npr. veštine prezentovanja, komunikacije, pregovaranja ili druge kvalifikacije relevantne za konkretno radno mesto) koje vas čine pravom osobom za taj posao. Pažljivo pročitajte oglas, odredite potrebne kvalifikacije i proverite još jednom da li ste vi prava osoba za taj posao. Nemojte samo navesti svoje vrline, navedite obrazloženje. Možda je najbolji način da počnete sa vašim prethodnim radnim iskustvom i time kako ste razvili kvalifikacije i veštine koje posedujete.

Treći odlomak pokazuje zašto želite taj posao. Razmislite o tome, jer će Vas to pitanje verojatno čekati na intervjuu – zašto ste se prijavili baš za taj posao i baš u toj firmi. Ovde treba iskazati jaku motivaciju i sposobnost da doprinesete radu konkretne organizacije, a da zauzvrat dobijete određenu satisfakciju (poželjno je da vaša jedina satisfakcija i motivacija nije samo novac, već da su vam bitni mogućnosti usavršavanja, napredovanja…)

Poslednji pasus služi da kaže potencijalnom poslodavcu da ste raspoloženi za susret gde biste pokazali svoju zainteresovanost za mesto i bolje se upoznali.

Postavi komentar

Prijavite se na NEWSLETTER

Unesite Vašu email adresui

Omogućio FeedBurner

REKLAMA

Kontakt

Pišite nam na email: info@brzodoposla.com

Povežite se sa nama

Poslovi po lokaciji!

REKLAMA